Thursday, February 8, 2007

Skolesystemet i Kenya

Dagens president Kibaki, som ble valgt ved valget i 2002, innførte gratis obligatorisk 8-årig grunnskole for alle barn i Kenya. Det låter fint, men har en skyggeside. For å spare penger ansatte han nemlig ikke flere lærere. Ungene strømmet til klasserommene, pultene måtte deles med stadig flere og lærerne opplever å ha 80 elever i en klasse. Da kan en se langt etter å møte den enkelte elev på hans eller hennes premisser, tilpasset opplæring og individuell oppfølging. Er en heldig har en bøker til en tredjedel av elevene og har en skikkelig flaks er tavla plassert på en av veggene i rommet som ikke gir gjenskinn i tavla. Da kan elevene se hva læreren skriver og kopiere det ned i sine skrivebøker.

Foreldre foretrekker privatskole
Jeg har ingen problemer med å forstå hvorfor foreldre foretrekker å sende ungene sine på privatskoler. Privatskolene har klasser med 25 elever, lærerne kjenner elevene, vet hvordan de gjorde det på forrige prøve og har kapasitet til å gi ekstra oppfølging om eleven trenger det. Lærerne jobber nesten døgnet rundt og elevene bor på skolen. På de nasjonale avsluttende eksamenene i åttende klasse, som avgjør om elevene kommer gjennom nåløyet til videre skolegang, skårer elever fra privatskoler langt bedre enn elever fra offentlige skoler. Det har lite å gjøre med elevens dyktighet eller innsats, men med mangelen på lærerressurser, plass og bøker i den offentlige skolen. Det låter kanskje paradoksalt at samtlige lærere ved Resam privatskole, der jeg jobber, står i kø for jobb i den offentlige skolen. Det har selvfølgelig økonomiske årsaker. En lærer på en offentlig

Lærerne i kø for jobb i offentlig skole
skole i Kenya kan tjene 1000 kroner i måneden. Det er en god lønn og en ettertraktet jobb. På privatskoler tjener de ikke engang halvparten. Køsystemet fungerer ut fra ansinietet og det forklarer hvorfor Resam har så unge lærere. Den eldste er rundt 35, rektor er 32 og om noen år er kanskje hele staben skiftet ut med nyutdannede lærere som venter på en jobb i den offentlige skolen. De første fem årene som lærer i offentlig skole kan myndighetene plassere deg der det er behov for det. Mange lærere bor derfor langt fra mann, kone eller barn og de ser hverandre bare i feriene i desember, april og august.

God grunnskoleutdanning kun for utvalgte
Å ha et barn på privat kostskole koster ca 3000 norske kroner i året i tillegg til skolebøker og –utstyr. For oss fremstår summen forsvinnende liten, men med en månedslønn på 1000 koner for de som er så heldige for det første å ha en jobb og for det andre å ha jobb i offentlig skole, er det mye penger. God grunnskoleutdanning for alle er veldig langt fra realiteten i Kenya. I år er det nytt presidentvalg og forhåpentligvis må president Kibaki stå til rette for lovnadene han ikke har innfridd. På lærerrommet snakkes det mye om Kibakis ministere som nyter en månedslønn på 100.000 norske kroner og viser lite engasjement i den neste generasjons utdannelse. God utdanning kun for noen få utvalgte opprettholder systemet av et fåtall privilegerte rike som styrer Kenyas politikk, utdanningssystem, helsesystem og business.

2 comments:

Anonymous said...

Les hele bloggen, ganske bra

Anonymous said...

ma sjekke:)